Kui plaan on jama, siis peab seda muutma

 

Miks teha algul hea plaan kui saab pärast ümber mõelda?


Tere taas! Täna teen ma väikese ülevaate viimaste kuude muutustest oma investeeringutes.

Lihtsa inimesena alustasin ma eelmine aasta oma investeerimishobi eraisikuna, aga üsna ruttu tuli mulle mõistus koju ja läksin nüüd üle investeerimisele ettevõtte alt. Seda oli lihtsam ja loogilisem teha, kuna ettevõte oli mul juba olemas, mitte ei pidanud ma seda ekstra selleks looma. Iseenesest kaalusin ma seda varianti juba enne, aga raamatupidamine hirmutas veidi ära ja ei tahtnud endale peavalu tekitama hakata. Mitte et ma nüüd kuidagi targem oleks, aga vähemalt võitsin ma endale aasta aega see teema selgeks teha enne järgmist majandusaasta aruannet. Niisiis, edaspidi plaanin ma ettevõtte alla viia kogu oma investeerimistegevuse peale aktsiate, mida hoian eraisikuna investeerimiskontol. Kui mõne aasta pärast peaks olema kapitali kogunenud nii palju, et LEI koodi hankimine/hoidmine ära tasub, siis kavatsen börsiaktsiaid ka ettevõtte nimele osta.

Oma viimase aja aktsiaostudest teen ma eraldi postituse, kuna neid on mul olnud üsnagi mitu, aga siinkohal puudutaksin natuke oma investeeringuid ühistrahastuses ja iduettevõtetes.

Ühest ühisrahastusportaalist olen ma nüüdseks täielikult väljunud - selleks on Reinvest24. See oli esimene ühisrahastusportaal, millega mul kokkupuude oli ja kuigi mulle laekus seal oldud aja jooksul raha ühegi probleemita, siis ei olnud see minu jaoks enam mugav süsteem. Enamus minu sealsest rahast oli paigutatud üürikinnisvarasse, kus laekus regulaarselt väljamakseid, aga puudus teadmine kui kaua seda kinnisvara hoitakse ning minu olematu osalusega ei olnud ka mingit sõnaõigust selle üle otsustada. Kuigi portaalile tekkis eelmisel aastal lõpuks ka järelturg, siis polnud mul selle aktiivsuse osas väga suurt optimismi. Ühtlasi ei meeldinud mulle erinevad tasud, mida iga sammuga tuli välja käia. Seega otsustasin, et ma parem võtan selle raha sealt välja ja investeerin kuhugi mujale. Kapitalikasv tuli küll investeerimishetkel oodatust madalam, sest ei tahtnud müügiga lõputult venitada (sain tänu sellele portaalist umbes nädalaga välja), aga loodan, et saan selle vahe tagasi teenida uute investeeringutega. Kindlasti on ka mugavam kui on üks portaal vähem, millel silma peal hoida.

Nüüdseks tegutsen ühisrahastusega ainult Estategurus ja Mintoses, aga ma pean tunnistama, et ka Estateguru osas on mul juba teatud reservatsioonid tekkinud. Praegu mõtlen, et ma veel järelturul laene müüma ei hakka, aga uusi investeeringuid ka ei plaani teha. Mulle küll meeldib, et laenud on tagatud hüpoteegiga, aga kui midagi seal hapuks läheb ja on vaja varasid realiseerima hakata, siis suuremamahuliste projektide puhul võib see võtta ikka mitu aastat. Kui aga investeeritavat raha rohkem peaks olema aasta teises pooles ja on võimalik lasta sellel halbades laenudes istuda mõni aasta, siis ehk isegi jätkan. Eks siis varsti näeme.

Praegu on eriti tragikoomiline olukord see, et mul nii Estategurus kui Mintoses kaks kontot - kummaski üks eraisikule ja teine ettevõttele. Nagu mainisin, siis Estategurus veel järelturul müüma ei hakka, vaid ootan kuni rahad tulevad ise koju (seal muidugi juba komplikatsioone ka ühe laenuga, mille lahendamine võib võtta kauem kui tahaks). Mintoses olen ma juba viimased kuud vaikselt tagasi tiksutanud neid summasid, mis ma algul suure hurraaga sisse panin. Päris mitmed laenud on mul istunud viivises kuni Mintose buyback obligation on rakendunud ja laenuettevõte on selle minu käest tagasi ostnud peale 60 päevast viivises olemist. Ehk siis kui Mintoses investeerida, siis ainult buyback obligationiga laenudesse (mul umbes pooled laenud olnud kuni 60 päeva viivises ja neist umbes pooled tagasiostuga koju tagasi tulnud)!

Siit ühtlasi ka investeerimise meeldetuletus - raha kiirelt investeerida on väga lihtne, aga edu sissepandud raha kiire kättesaamisega (halvemal juhul saadki vähem tagasi kui ise välja käisid). Eks see oma süü ka, et kohe ettevõtte alla ei läinud, aga mis s***sti, see uuesti. Ma edaspidi püüan plaane rohkem läbi mõelda ja neile paremini kindlaks jääda.

Samuti olen ma rohkem hakanud panustama Funderbeami iduettevõtetesse. Ka seal on mul nüüdseks kaks kontot, kus eraisiku all on mu elu esimene osalus ettevõttes - LaMuu jäätises. Selle ma ilmselt ikka jätan sinna alla, aga kõik edasised investeeringud Funderbeamis saavad olema taaskord läbi ettevõtte.

Funderbeam on rohkem selline aktsiaturu ja lotomängimise koha ristand. Mingit garanteeritud tootlust pole ja võimalus kõigest ilma jääda suurem kui klassikalisel aktsiaturul. Samas kui läheb hästi, siis võib minna suurelt. Ma olen nüüdseks juba veidi raha sinna paigutanud ka ja mõned võimalused ka kasutamata jätnud. Kõige esimese IPO ostuna hankisin ettevõttele Funderbeami osakuid nende kõige viimase rahakaasamisega (365€ jagu). Kõige esimene järelturu ost tuli ZÄP Smart Hygiene’iga (teate ju küll neid desovahendite terminale suuremates kaubanduskeskustes ja Rimides; panin sisse veidi alla 100€). Selle IPO magasin ma aasta alguses maha (pandi lukku vähem kui tund peale avalikustamist). Värskeim ost on mul osalus Iconfitis (toidulisandid; 250€), mis märgiti üle 3236% võrra (ettevõte tahtis 300k, aga ostuhuvi näidati üles 9,71 miljoni euro ulatuses). Oma osa oli siin kindlasti Raha-Jaagu rollil juhtinvestorina. Lisaks nendele olen ma juba jõudnud indikeerida huvi ka Promoty (sotsiaalmeedia turundamine läbi suunakujundajate) ja Fermi Energia (tuumareaktor Eestisse) vastu, aga mõlemad ma lõpuks ikkagi tühistasin. Promoty hind polnud soodsam kui turuhind enne uut märkimist ja Fermi Energia ikkagi tundus minu jaoks liiga riskantne (tahtsin spekuleerida, aga kuna kauplemisperioodi piirati kahe nädalaga igas kvartalis, siis ei olnud riski väärt). Ütlen ausalt, iduettevõtete puhul ma vähemalt esialgu loodan näha kiiret hinnakasvu (ehk siis spekuleerin), et kas pool või terve osalus maha müüa. Samas see mõtteviis võib muutuda ja hakkan pigem panustama pikaajalisele kasvule. Praegu on minu peamine mure see, et Funderbeami lotobörsi osakaal minu ettevõtte investeerimisportfellist on liiga suur, nii et selle tasakaalu leidmisega pean veel tegelema. Pole ju minu süü, et nii huvitavaid võimalusi muudkui peale tuleb.

Kuna mu ettevõtte varad pole teab mis suured, siis nii ühisrahastuses kui iduettevõtetes on ikkagi vägagi marginaalsed summad ja mingit kiiret rikkust sealt ei tule. Pigem rahuldavad need minu soovi ja vajadust investeerida ning õppida läbi õnnestumiste/eksimuste. Nende investeeringute rahastamiseks tuleb vahendeid ikka muudest tegevustest leida (nt eelmises postituses mainitud lisatöö, aga ka teenistus hobitegevusest). Nüüd tuleb aga tegutseda, et neid vahendeid ettevõtte kontole tuua ja sealt edasi investeerida.

Kui sa tahad ka minu kombel raha teenima hakata, siis proovi alustada ühisrahastusega. Raha ei pea olema palju ja saad oma sõrme investeerimiskuradile anda. Siit mõned ühisrahastusplatvormid, kus minul raha praegu tööd teeb ja kus ka sina saaksid oma investeerimisteekonnale aluse panna (või seda jätkata). 


  • Saame mõlemad oma EstateGuru investeeringutelt 3 kuu jooksul 0.5% boonust kui vajutad SIIA
  • Mintos annab mulle väikest lisaraha sõltuvalt sellest kui palju sa esimese 30 päeva jooksul investeerid. Boonuse andmiseks peaksid sa esimese 30 päeva jooksul investeerima vähemalt 500€ (siis saan ma 10€). Mida rohkem sa investeerid, seda rohkem sa mind toetad. Samamoodi saad sa oma koodiga teiste investeeringutelt raha. Kui tahad sellest promost osa saada, siis vajuta SIIA

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Minu teekond kinnisvaratust töölisest kasumiahneks katusepakkujaks

Võtame kokku sünniaasta ja vaatame mis mind see aasta erutama hakkab

Beduiin on tagasi, räägi sõbrale!