Millistel basaaridel ma vaipu dinaaridest tühjaks kloppimas käin?

 

Sellise tantsu ja tralliga korjan ma rahva käest oma raha kokku.


Keerulisel teel on targem reisida mitmekesi. Tänapäeval me seda enam ehk ette ei kujuta, aga aastaid kestval reisil läbi ohtlike maade ja armutu looduse on üksinda väga raske ellu jääda. Nii on ka rahamaailmas ja investeerimisel targem toetuda koostööle ja ühiste eesmärkide suunas liikumisele.

Nii võiks kirjeldada basaaride ehk ühisrahastusplatvormide kasutamise võlu. Muidugi kunagi ei saa kaasteeliste õilsatele eesmärkidele tugineda - lõpuks seisab iga rändur ja kaupmees hea ainult enda eest. Kuid kui vahendid on piiratud, siis pakuvad sellised turud häid võimalusi rikkusi suurendada kuni endal piisavalt jõudu ja teadmisi, et elus püsida.

Siinkohal räägiksin ma nendest basaaridest, kus mina kauplemas käin. 

Üheks esimeseks basaariks, kus mul hetkeseisuga ka kõige rohkem raha sees, on Reinvest24. Sinna läksin ma 2019. aasta sügisel (ausõna, ma ei tea kuidas ma sinna jõudsin, seda enam, et ükski investor väga ei kipu seda turgu mainima) kui ma investeerisin 500€ ühte Tallinna kinnisvarasse. Üheti tahtsin tunda end kinnisvaraomanikuna, aga teisalt näha kas tõesti võib magades ja süües raha teenida. Aasta hiljem on minu kontole tiksunud lausa tohutud 36€ dividende (kuigi sealt tuleb maha arvata 10€ turu katuseraha), mille ma nüüdseks olen reinvesteerinud koos lisarahaga ühte sama platvormi kinnisvaralaenu (suurem tulusus ja lühem periood). Kinnisvaraomanik olen ma jätkuvalt ja soovi korral saan käia seda oma silmaga kaemas. Kui suitsetaks, siis saaks sigari ette visata ja tähtsat nägu ka veel teha.

Suur hüpe tuli vahele, aga lõpuks hakkasin ka natukene aktiivsemalt tegutsema. Nõnda leidsin ma selle aasta sügisel enda jaoks EstateGuru. Tegemist on kinnisvara tagatisel laenude vahendamisega tegeleva platvormiga. Niisiis kinnisvaramoguliks ei saa, aga nii mõnegi dinaari võib seal teenida küll. Nüüdseks peaks see olema ennast tõestanud keskkond, kus loodetavasti riskid on pigem väiksemad (kuigi ilmselgelt endiselt olemas iga investeeringuga). Sinna olen ma hetkel pannud 550€, millest kirjutamise hetkel 100€ ootab endiselt laenu väljastamise taga (ja nii u 1 kuu). Loodetavasti ühel hetkel jõuab ka see raha uut raha teenima. Esimesed “intressid” on mul juba teenitud läbi soovituskoodide. Rikkaks need ei tee, aga hea tunde annavad küll. Midagi tegema ei pidanud, aga üks tasuta lõuna on juba käes. Laene tuleb pidevalt peale, aga esialgu hoian ma ennast veidi tagasi, et vaba raha teiste projektide jaoks hoida.

Kolmas basaar, mida ma aktiivselt olen hakanud kasutama, on paljukiidetud Mintos. Mintose puhul on tegemist laenufirmade poolt väljastatud laenude vahendusturuga. Peamiselt saab seal rahastada tarbimis- ja autolaene. Seal otseseid tagatisi võla katteks pole, küll aga on paljudel laenudel olemas tagasiostugarantii kui maksed peaksid venima nagu kaameli tatt. Taaskord, tegemist pole riskivaba investeerimisvõimalusega, aga isegi väiksemate kadudega on see endiselt parem kui hoida raha madala intressiga hoiuses. Seda juhul kui riske targalt hajutada. Ka minu enda investeerimisstrateegia on pigem konservatiivsem ja liiga suure riskiga laenudesse üritan mitte oma mõõka toppida. Sinna olen ma esmajoones pannud 510€ ja korraga investeerin ma ühte laenu 10-25€, et tormiga mitte liialt suure liivahunniku alla jääda. Seni olen teeninud intressina tohutud summad - 8 senti. Samas ei möödunud mul muidugi isegi ühte kuud kui juba neli laenu (33st) on tagasimaksel tähtaega ületanud. See võtab küll veidi higistama, aga eks kõrbes liikudes tuleb sellega harjuda ja suuremat sihti silme ees hoida. Küll kunagi makstakse tagasi või halvemal juhul saan veel küllaltki odavat finantsharidust. Esimestest takistustest hoolimata rändan ma seal edasi ja ostan kaupa juurdegi.

Mainimata jäi veel Funderbeam, kus mul sümboolne osalus jäätisetootjas La Muu, mille omandasin 2019. aastal. Tegemist oli minu kõige esimese reaalse investeeringuga. Ma küll polnud enne seda suurem asi fänn (mulle käib alla eurone jäätis küll), aga nimi oli mulle tuttav ja kui pakuti investorile võimalust saada elu lõpuni soodukaga jäätist, siis tundus rumal seda võimalust mitte kasutada. Nii tegin ma oma elu esimese investeeringu aktsiatesse (100€ eest 3 La Muu aktsiat) ja sain omale soodukaga jäätist, aga mis veelgi olulisem, tunda ennast ühe tuntud Eesti kaubamärgi omanikuna. Samas just vaatasin nende aktsiate väärtust ja juba olen kaotanud 17€. Nii nagu sulab jäätis, nii on hetkel kahanenud ka jäätise aktsia. Jääme siis ootama uut suve ja rohkelt jahutust otsivaid inimesi.

Tegemist pole kindlasti ammendava nimekirjaga ja ajapikku otsin ma endale täiendavaid basaare, kus kaubelda ja dinaare koju tuua. Samas pean ma endale aru andma, et esialgu on teadmised pigem väikesed ja eksimisvõimalused suured, seega ei saa ma liiga suurelt kuhugi sisse minna (mitte, et mul oleks mingit varandust, mida kuhugi sisse panna). Esialgu on plaan siiski õppida turgu tundma, lugeda erinevate võimaluste kohta ning õppemaksu minimaalselt tasuda. Kuid teadmiste ja rahaliste võimaluste kasvades võtan juba nii mainitud basaare kui uusi ühisturge jõulisemalt ette.

Kui sa tahad ka ise neid turge katsetada, siis kasuta julgelt minu soovituskoode - nii aitad sa minul natuke kiiremini rikastuda ja mõne platvormi puhul saad ka ise midagi tasku pista. Tulevikus üritan rohkem igast turust täpsemalt rääkida kui ise ka veidi targem.

Soovituskoodid:

Saame mõlemad oma EstateGuru investeeringutelt 3 kuu jooksul 0.5% boonust kui vajutad SIIA

Reinvest24 annab sinu esimese aasta jooksul tehtud investeeringutelt mulle 1% boonust kui vajutad SIIA 

Mintos annab mulle väikest lisaraha sõltuvalt sellest kui palju sa esimese 30 päeva jooksul investeerid. Boonuse andmiseks peaksid sa esimese 30 päeva jooksul investeerima vähemalt 500€ (siis saan ma 10€). Mida rohkem sa investeerid, seda rohkem sa mind toetad. Samamoodi saad sa oma koodiga teiste investeeringutelt raha. Kui tahad sellest promost osa saada, siis vajuta SIIA

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Minu teekond kinnisvaratust töölisest kasumiahneks katusepakkujaks

Võtame kokku sünniaasta ja vaatame mis mind see aasta erutama hakkab

Beduiin on tagasi, räägi sõbrale!