Olen hakanud kasvatama kolmandat jalga

 



Rahalise kolmanda jala kasvatamiseks ei pea olema mees


Pole paremat aega mõelda oma vanaduse, tööturuks sobimatuse ja surma peale kui 20ndad eluaastad.

Nali naljaks, aga tegelikult tuleks selle peale võimalikult vara mõelda küll, ainult mitte igapäevaselt. Tuleks lihtsalt jõuda arusaamisele, et ühel hetkel keha lihtsalt enam ei jaksa, teised sind ei taha ning ise tahaks ka rohkem puhata. Kui sa jõuad sellele arusaamisele juba 20ndates, siis veab sul, sest siis saad sa väga vähese tööga oma tulevikku kindlustada! Mina ise jõudsin sellele arusaamisele küll jooksmisest higisena vaat et viimase karavaniga, aga ikkagi lõpuks jõudsin. Tegelikult pole ka midagi hullu kui hiljem aru saad, lihtsalt nooremana on lihtsam vähesema tööga rohkem teenida.

Pensionipõlve kindlustamiseks on palju viise - võid luua miljardilise iduettevõtte, koguda laupäeva hommikuti ühika pealt taarat, röövida panka, osta tükk tüki haaval kokku kõiki maailma ettevõtteid (sh panku, aga sellisel juhul pole tark seda panka röövida) jne. Eks ma tulevikus räägin rohkem püüdlustest oma vähese maksujärgse rahaga aja müümisest vabaks saada ja muutuda rikkaks Šotimaa (vana)isaks - Kanada jääb veidi kaugeks ja onuks mul pole ka võimalik saada. Praegu aga räägiks riigi kulul raha kasvatamisest (erinevalt khati kasvatamisest on see täiesti seaduslik ja lausa soositud). Nagu iga teine mees, nii tahaksin ka mina endale ühte õige suurt kolmandat jalga, et endale ja ka teistele muljet avaldada ning kadedust tekitada. Aga ma olen aru saanud, et bioloogia vastu väga ei saa. Küll aga on võimalik sama tunnet saada majandusliku kolmanda jalaga ja hea uudis neidudele - ka teie saate seda teha! 

Jutt on muidugi III pensionisambast, mis on vabatahtlik ja kuhu saab investeerida oma maksujärgset raha, mille eest saad hiljem tulumaksu võrra raha tagasi nõuda (kuni 15% aastasest palgast või 6000€, olenevalt kumb lagi enne ette tuleb). Nüüd selle aasta novembris hakkasin ma ise ka lõpuks seda asja rohkem uurima ja ma ei saanud aru miks ma varem seda teinud pole (olgem ausad, ma mõtlen sama asja ka muu investeerimise kohta) - sisuliselt olematu tööga saad hakata investeerima indeksfondidesse ning preemiaks veel natuke raha tagasi, et selle eest osta mõned mäki burksid või Balti börsi aktsiad. Ainuke halb asi on see, et raha kätte saada on veidi raskem ja kui väga vara välja võtad, siis pead tulumaksu tagasi maksma ja kogu maksuvõit on nullitud.

Miks ma seda praegu räägin ja ka ise veel selle aasta sees ära tegin? Mind kannustas riigipapade otsus vanaduspõlve rikkust edasi lükata. Mul pole illusioone, et ma kolmekümneselt PINS klubi liikmeks võiks saada, aga hiljemalt 55-aastaselt võiks küll jalad seinale ja mitte kõhu alla panna ning mitte muretseda töö ja raha leidmise pärast. Kui alles siis mõtlema hakata, siis sellisest vanuses võibki neid otsima jääda. Kui veel 2020. a jooksul kolmas jalg ära teha ja ka esimesed dinaarid sisse panna, siis on soovi korral võimalik juba 55-aastaselt soodsamalt kolmandat jalga lüpsma hakata ja selle eest vaid 10% tulumaksu valitsejatele maksta. Seega kogud mitukümmend aastat maksusoodustusi ja kapitali kasvu ning veel enne surma elad rikka inimesena*. Ilmselt väga suurt vahet ei ole kuhu sa paned, aga ma ise läksin nii oma vana II samba kui uue III sambaga Tulevasse, kust tahaks loota suuremat tootlust ja väiksemaid halduskulusid. Eks tulevik näitab kas see samm oli õige, aga isegi kui tuleb välja, et mujal oleks olnud parem, siis pigem tasub leppida loodetust väiksema tootlusega kui mitte midagi juurde teenida.

Nii võikski ma selle ühe jalaga hauast välja tulla ja selle eest hakata elama (või loodetavasti seda lihtsalt jätkata). Oma esimesed 100€ olen ma III sambasse sisse pannud ja edaspidi hakkan ka sinna vaikselt juurde lisama. Kui tahad ka, siis tasub enne aasta lõppu see samm ära astuda, muidu tulevikus kahetsed nagu sedagi, et liiga hilja investeerima hakkasid. Mina ise ei jaksa enam kahetseda ja tahaks rohkem tegutseda.

*Rikka inimesena elamiseks pead sa küll muid investeeringuid ka väga palju tegema, aga kindlasti aitab III sammas eesmärgile ainult kaasa, mitte ei takista seda.


Kuigi III samba loomiseks pole pole soovituskoode, siis ühisrahastuses on. Siit ka mõned ühisrahastusplatvormid, kus minul raha praegu tööd teeb ja kus ka sina saaksid oma investeerimisteekonnale aluse panna (või seda jätkata). 

  • Saame mõlemad oma EstateGuru investeeringutelt 3 kuu jooksul 0.5% boonust kui vajutad SIIA
  • Reinvest24 annab sinu esimese aasta jooksul tehtud investeeringutelt mulle 1% boonust kui vajutad SIIA
  • Mintos annab mulle väikest lisaraha sõltuvalt sellest kui palju sa esimese 30 päeva jooksul investeerid. Boonuse andmiseks peaksid sa esimese 30 päeva jooksul investeerima vähemalt 500€ (siis saan ma 10€). Mida rohkem sa investeerid, seda rohkem sa mind toetad. Samamoodi saad sa oma koodiga teiste investeeringutelt raha. Kui tahad sellest promost osa saada, siis vajuta SIIA

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Minu teekond kinnisvaratust töölisest kasumiahneks katusepakkujaks

Võtame kokku sünniaasta ja vaatame mis mind see aasta erutama hakkab

Beduiin on tagasi, räägi sõbrale!