Beduiin on tagasi, räägi sõbrale!

 


Selline vend lehvitas mulle 2022. aastal, aga ma ei saanud kohe aru, et ma peaksin ära jooksma, jäin hoopis imetlema nagu oleks mõni imekaunis kaamel.


No tere siis jälle!

Arvasite, et ma olen kõrbesse ära eksinud, jah? Tegelikult ma ise arvasin ka, sest viimane postitus pärineb 2021. aastast ja praegu on…2025? 2023? Vist see viimane ikka. Hoolimata sellest, et ma tükk aega olen vaikinud, olen ma endiselt tegelenud investeerimisega.

Arvestades viimase aasta aktsiaturgude liikumisi, olen ma rohkem investeerinud teiste inimeste paremasse elusse (nii nende, kelle käest ma kalli hinnaga aktsiaid ostsin, kui nende, kellele ma need samad aktsiad odava hinnaga maha müüsin, et kogu taastumise kasv neile jätta). Ehk siis targad rahaotsused igast nurgast.

Ma lepin sellega, et ma teid kõigega kurssi viia ei jõua. Ütleme lihtsalt, et terve hunnik raha on aktsiaturgudel magama pandud koolirahana (räägime ikka tuhandetest) ja viimaste kuudega on osa sellest tagasi tulnud. Nüüd jääb üle loota, et ka ülejäänud nuts ajapikku tagasi minu hõlsti vahele poeks ja veidi rohkemgi endaga kaasa võtaks.

Kuna viimane postitus oli mul oma kodu ostust, siis räägin selle ka ikka lõpuni. Oli 2022. aasta suvi ja tuju oli hea. Kui 2021. aastal sai korteri võlaõigusleping sõlmitud 162 tuhhi peale, siis aasta hiljem oli korteri väärtus tõusnud hindamisakti järgi 210 peale. Omafinn oli veidi üle 16 200 euri, nii et kohe maha müües oleks ka kena kasumiga minema kõndinud. Sõja tõttu oli vahepeal ikka väike hirm, et mida küll kinnisvara hinnad teevad, aga nagu nüüdseks teada, siis suht tipulähedal hetk oli.

Notar oli ka imestunud tehingu hetkel kui nägi, et ostame arendajalt 162 eest, aga väärtus 210 (kuigi mulle endale tundus see isegi madal, sest kuulutustes olid hinnad juba 230 kandis). Nii imestunud, et korraks tekkis juba tunne, et räägib arendaja veel sellest välja ja ostab ise 210ga ära. Aga õnneks nii ei läinud ja sain uhkek koduvõla omanikuks. Kaasaga kahasse veel, nii et nüüd ei saa kumbki meist eraldi kodulaenu, kuna ühine kohustus (just hiljuti uurisin seoses langevate kinnisvarahindadega oma laenuvõimekust). Nii et in all the way. Järgmised investeeringud tuleb niisiis teha ka koos või ettevõtte kaudu.

Oma koduga olen ka mässanud kõvasti, tuli see ju sisuliselt tühja köögiga karbina, aga kuna see pole investeerimine, vaid säästmine, siis see vast nii palju teisi ei kõneta. Kuigi IKEA eksperdiks olen ma sellega saanud küll. PAXi kappide kokkupanemist võiksin suisa teenusena hakata pakkuma. Samal ajal on olnud rõõm vaadata Tallinna korteri väärtuse tõusu, isegi viimase aja turuseisaku kontekstis.

Aktsiaturgudel olen tegelenud nii Baltikumis kui USAs ja portfellist on igasugu jama läbi liikunud, aga praeguseks olen veidi tuure üritanud maha tõmmata ja veidi investeerimistrateegiat ka kasutama hakata. Ehk siis vähem tõmmelda ja rohkem hoida, aga turgude suurte hüpete ajal on see raske - tahaks ju ikka uskuda, et olen suur ekspert, kes oskab näha hinnatippe ja põhjasid, et vastavalt müüa ja osta (mitte nagu ma seni olen teinud, et tipus ostan ja põhjas müün).

Reaalsus on muidugi see, et kõige edukamad investeeringud on olnud need, kus olen olnud sees ja võimalikult vähe liigutanud. Kui siis ainult põhjast juurde ostnud, aga kindlasti mitte müügiga. Müügiga oleks siis teeninud, kui oleks hiljemalt 2022. aasta lõpus kõik aktsiad maha müünud. Väljaspool seda on aidanud ainult ostmine.

Aktsiatest hoian praeguseks LHVd, Enefit Greeni, Coop Panka, Microsofti, Alphabeti, Berkshire Hathawayd, Occidental Petroleumi ja Amazoni. Lisaks olen panustanud S&P 500 indeksifondile (sinna tahan ajapikku rohkem panna ja vähem hoida üksikaktsiate riski). Aga eks see võib kõik veel muutuda. Näiteks Occidental on pigem lühiajaline panus Buffetti nime effektile, aga seegi ei tundu hetkel töötavat.

Endiselt tegutsen ma nii eraisiku kui ettevõtte alt, aga uusi investeeringuid üritan pigem teha ikkagi ettevõtte alt, millele olen teinud LHV väärtpaberikonto kõrval ka Lightyeari konto. Sealt ostan USA aktsiaid ja S&P 500 fondi. Euroopa aktsiaid on hakanud ka sinna tekkima, nii et eks vaatan neidki. Lisaks saab seal raha hoidmise eest intressi. LHVs aga on mu Balti aktsiad, mis pigem tähendavad ikkagi Tallinna börsi aktsiaid. Leedus olen paar korda õnne proovinud, aga sealne riigikord ei soosi väga raha teenimist ja nii energeetika kui pangandus saavad seal erinevate regulatsioonidega pidevalt peksa, nii et pigem hoian edaspidi eemale.

Aga ütleme nii, et aktsiaturgudel tegutsemine on olnud ikka korralik närvidemäng. Selle kõrvalt olen üritanud palju ka oma teadmisi laiendada ja lugeda nii erinevaid raamatuid kui meediaväljaandeid, et asjadest paremini aru saada. Sellele on kaasa aidanud ka töökoht, kus 2021. aastast tegutsen. Tõsi, blogile on see mõjunud hukatuslikult, kuna kogu energia on läinud sinna ja nii polegi suutnud siin kohalolu hoida. Okei, tegelikult viimased 1,5 aastat on üldse olnud korralik kütmine. Täiesti uue ja palju õppimist nõudva põhitöö tegemise kõrval sai palju ka reisitud, kahe korteriga tegeletud ja muidu elatud.

Vaatame, kas nüüd läheb paremini või mitte. Üllatuslikult avastasin, et selle blogi vanad postitused on hakanud rahvast kohale tooma. Tore on teid kõiki näha, olgugi, et ma tegelikult pikka aega ei näinud.
Kes mu Instagrami on jälginud, siis sinna ma ikka vahepeal olen midagi postitanud ja tähelepanelikumad kindlasti nägid, et mul sai üks üürikorter eelmise aasta sügisel valmis ning üürile antud. Sealt tiksub nüüd iga kuu 400€ peale, mille panen S&P 500 fondi.

Ma viskan nüüd ühe veksli välja, mis loodetavasti ei lähe maha kandmisele nagu nii mõnegi investori rahad aktsia- või võlakirjaturgudel - teen kokkuvõtte oma üürikorteri remondist ja natuke ka numbritest (hakkasin juba seda kirja panema, nii et pool tööd tehtud). Olgu muidugi hoiatatud, et remonti ei teinud ma ise, nii et lugu saan jutustada vaid tööandja vaatevinklist ja kulud tulid selle võrra ka kõvasti suuremad (enda aeg oleks ju olnud väärtusetu).

 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Minu teekond kinnisvaratust töölisest kasumiahneks katusepakkujaks

Võtame kokku sünniaasta ja vaatame mis mind see aasta erutama hakkab