Kõik ettevõtted ma ostaksin endale




Esimesed sammud aktsiaturul

Alustame sellest, et sa ilmselt saad ise ka aru, et ma pole mingi finantsnõustaja ja ma tõenäoliselt võin ka korralikult pange panna oma investeeringutega. Nii et oma raha paiguta ikka omast tarkusest.

Mul on aktsiturul kauplemisel samasugused rahamärgid silmades kui Lähis-Ida basaaril lolli valget eurooplast nägev suveniiri kaupmees.

Aktsiad on minu jaoks täiesti uus maailm, mis varasemalt mind tohutult hirmutas. Kõige rohkem kardame me ikka seda, mida me ei mõista.

Nüüd olen ma üritanud sellest hirmust jagu saada aktsiatemaailma kohta lugedes ja erinevaid graafikuid jms selgemaks tehes.

Samas, olgem ausad, siin suuremad spetsialistid veedavad kuid ja aastaid kõike seda analüüsides, aktsiate kohta lugedes ja teiste inimestega suheldes ning endiselt ei tea kõike selle maailma kohta. Mina olen aktsiatesse investeerinud vähem kui kuu ja ausalt tunnistan, et paljuski ühe käega ostan aktsiaid ja teise käega hoian sõrmi ristis lootuses, et midagi väga metsa ei läheks (siinkohal on hea meelde tuletada tarkust, et riski ainult rahaga, millest sa oled valmis ilma jääma).

Kuidas ma aktsiaid ostan? Panen selle loogika enda jaoks kirja, et siis mõne kuu või aasta pärast ennast välja naerda (sina saad seda teha juba praegu).

Mul on nüüdseks hea turundustegevusega tekkinud alateadvusesse tunnetus, et üks õige investor on LHVs. Ja kuigi ma juba olin kahes teises pangas klient, siis otsustasin, et oma investeerimiskonto teen ma just seetõttu LHVsse - isegi kui kauplemisel see mingit eelist ei peaks andma, siis endal on rohkem õige investori tunne. Seni on see paika pidanud.

Üks esimesi samme, mis ma aktsiatesse investeerimisel tegin, oli enda kirumine. Ma vaatasin mis hinnaga oleks saanud osta aktsiaid 2020. a märtsis-aprillis ja ei saanud aru miks ma juba siis ei võinud aktsiatesse investeerima hakata. 5-10 aasta plaanis pole see vahe muidugi midagi kosmilist, aga just alguses, kus iga sent on arvel, oleks see tekitanud hea tunde. Või kui oleks saanud siis sisse panna 10 000+ eurot…

Kui ma selle kibedustunde alla surusin (kuigi ma vahepeal ikka vaatan ja mõtlen selle peale), siis hakkasin ma võrdlema aktsiate hindu enne kriisi ja praegu. Mingeid süvaanalüüse pole ma otseselt teinud. Sisuliselt aktsia hinna sobivuse hindamisel vaatangi ma ettevõtte viimase kuu, aasta ja 5 aasta aktsia hinda, et näha kas praegu on hind pigem odav või sarnane kriisieelsele. Kriisieelset hinda vaatan ma viitena milline võiks olla ettevõtte väärtus kui poleks olnud kriisi ja üritan hinnata kas selline hind võiks 1-3 aasta jooksul tagasi tulla. Kui jään hinnaga rahule, siis ma näpuotsaga ostan. Mõne ettevõtte puhul tähendab see reaalselt vaid mõne üksiku aktsia ostmist selle kõrge hinna tõttu, mõne teise ettevõtte puhul rohkema raha puudusel kümneid aktsiaid. Rahalises vääringus on mul selle loo avaldamise hetkel erinevates ettevõtetes 15-100€ väärtuses aktsiaid (kokku 500€ eest).

Ettevõtteid, mille aktsiaid osta, valin ma kahel põhimõttel - esiteks tahan neid aktsiaid, mille pealt võiks edaspidi hakata saama dividende (isegi kui esialgu on need summad kriisi tõttu väiksemad, siis tulevikus võiks loota nende taastumisele) ja teisalt neid aktsiaid, mille hind on praegu pigem allpool, aga kus võiks olla lootust taastumiseks lähiaastatel (tuleb loota, et need ettevõtted pankrotti ei lähe). 

Dividendiaktsiate puhul olen ma vaadanud varasemate aastate väljamakseid ja kasumeid ning võrrelnud neid selle aasta vähenenud kasumitega. Samuti olen üritanud teada saada kas ettevõtted plaanivad vähemalt mingeidki dividende järgneval aastal maksta või mitte. Lõppeks on see vaid asjatundmatu algaja spekulatsioon, aga vähemalt ei osta päris kõhutuu...tunde pealt. Reaalne tõde selgub siis kui maksmiseks läheb (või ei lähe). Dividendiaktsiate poole pealt olen ma hakanud vaatama Tallinna Kaubamaja, Tallinna Sadama, Tallinna Vee ja Baltic Horizon Fundi aktsiaid. Väikese mööndusega olen ma natuke ostnud ka Merko Ehitust, aga seal ma pole väga kindel kas nad plaanivad dividende maksta.

Aktsia hinna kasvule mõeldes olen ma seni ostnud Tallinki aktsiaid. Ma isegi mäletan kunagi väga ammu kui Tallinki aktsiad turule tulid, siis ma juba tol hetkel mõtlesin, et võiks ju nalja pärast üks-kaks aktsiat osta, et end omanikuna tunda. Tol hetkel mul väga raha ei olnud ja nagu öeldud, tundus selline aktsiate ostmine keeruline. Oleks ma põhjalikumalt uurinud, siis võib-olla ei oleks ma seda arvanud, aga minevikku muuta ei saa. Küll aga saab nüüd oma kunagisi unistusi ja mõtteid ellu viia ja nii olen ma nüüdseks ostnud endale ka veidike Tallinki aktsiaid (avaldamise hetkel “tohutud” 70 aktsiat ligi 700 miljonist).

Ma hiljuti tabasin end Burger Kingis (rikkuri elu ikkagi) mõttelt, et ühe Whopperi eine ostmise asemel võiksin ma pigem osta sama summa eest Tallinki aktsiaid (need on praegu teadupärast võrreldes varasemaga eriti madalad, aga justkui tasakaaluks pole ilmselt lähiajal dividenditootlust oodata), mis lühemas plaanis on ka väljaminek, aga paari aasta peale hoiaks mind paremas vormis kui nii palju kaloreid ei tarbi ja toob isegi midagi sisse, seda nii aktsia väärtuse kasvus kui dividendides (mõlemad on küll hetkel vaid lootus, aga ehk saab majandus end taas ree peale). Isegi kui väärtus ei kasva ja jään kogu rahast ilma, siis sama oleks juhtunud burgerieinet ostes. Nii et järgmine kord kui burgeri järele isutab, siis pigem panen need ligi 7 dinaari Tallinki aktsiasse.

Lisaks on mul portfellis kaduvväike osa Coop Panga ja LHV aktsiaid (vastavalt 27€ ja 15€ eest). Coop Panga puhul pole lootust dividendidele enne 2022. aastat ja kuigi LHV üldiselt maksab dividende, siis on selle aktsia hind minu jaoks niivõrd kõrgeks läinud, et ei tundu väga mõistlik sinna suuremalt siseneda - nende aktsia hind on isegi kõrgem kui enne kriisi. Dividendide poole pealt saab ka näha kas nad üldse plaanivad midagi välja käia kuivõrd nad suunduvad nüüd ju ka UKsse, kus kindlasti on vaja täiendavaid investeeringuid teha.

Aktsiate ostmine on mul nagu sooduskampaaniate jälgimine fototarvete poodides - ma pidevalt hoian silma peal ja iga natukese aja tagant ostan jälle mõne pisikese asjakese. Eriti lihtsaks teeb mul selle sõltuvuse LHV äpp, kus saan oma portfellil silma peal hoida ja hindade kahanedes jälle mõne ostu teha kiiremini kui veebipoe ostukorvis. Nii ilmselt lisandub mul portfelli veel uusi ettevõtteid ning suurendan osalusi juba olemasolevates. Vahepeal üritan erinevate raamatute, blogide ja LHV investeerimisõpikuga targemaks saada ning teadlikumaid samme astuda. Esialgu pole mul plaanis Balti börsist kaugemale vaadata (välja arvatud hiljuti avatud III samba indeksfondidega, aga sellega ei tegele enam mina), kuna minu investeerimismahud on niivõrd väikesed ja halduskulud mujal sööks kogu võimaliku kasumi ära. Aga kunagi tulevikus liigun kindlasti edasi rahvusvahelisele turule (kui kodubörsil investeerides liiga valusalt vastu näppe ei saa).

Kui sa oled ka mõelnud, et võiks aktsiatesse investeerida, aga kartnud seda sammu astuda, siis kui üks rahaidioodist humanitaar saab sellega hakkama, saad ka sina! Lihtsalt loe palju (tasuta materjali on metsikult), investeeri omast tarkusest ja mitte kunagi rohkem kui oled valmis kaotama.

Kuigi aktsiaturule sisenemiseks pole soovituskoode, siis ühisrahastuses on. Siit ka mõned ühisrahastusplatvormid, kus minul raha praegu tööd teeb ja kus ka sina saaksid oma investeerimisteekonnale aluse panna (või seda jätkata). 

  • Saame mõlemad oma EstateGuru investeeringutelt 3 kuu jooksul 0.5% boonust kui vajutad SIIA
  • Reinvest24 annab sinu esimese aasta jooksul tehtud investeeringutelt mulle 1% boonust kui vajutad SIIA
  • Mintos annab mulle väikest lisaraha sõltuvalt sellest kui palju sa esimese 30 päeva jooksul investeerid. Boonuse andmiseks peaksid sa esimese 30 päeva jooksul investeerima vähemalt 500€ (siis saan ma 10€). Mida rohkem sa investeerid, seda rohkem sa mind toetad. Samamoodi saad sa oma koodiga teiste investeeringutelt raha. Kui tahad sellest promost osa saada, siis vajuta SIIA

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Minu teekond kinnisvaratust töölisest kasumiahneks katusepakkujaks

Võtame kokku sünniaasta ja vaatame mis mind see aasta erutama hakkab

Beduiin on tagasi, räägi sõbrale!