Võtame kokku sünniaasta ja vaatame mis mind see aasta erutama hakkab




Rikkust ei anna häbeneda


Uus number on nüüdseks juba ette joodud ja paljudel enam ei virvenda silme ees nädal aega kestnud valgusšõust. Ma ise ei teinud kumbagi - mul oma rahaga parematki teha. Kui joon, siis teistelt saadut ja kui vaatan, siis teiste tarbimislaenudega ostetut.

Ütleks suurelt, et nüüd on aeg 2020. aasta kokku võtta, aga reaalselt ja mingigi eesmärgiga olen ma investeerinud alates septembrist-oktoobrist, nii et praegu on kuulda ainult finantsimiku lälinat lutipudeli haaramisel. Aga ega nii väikest last ei huvitagi kas tal midagi öelda on, häält teeb ta ikka.

Nii ma ikka räägin ka natuke sellest lõppevast veerandaastast ja ehk natuke fantaseerin (nüüd tahaks Fantat) järgmise aasta eesmärkidest ja sammudest.

Kuna ma ikkagi olen reaalne inimene ja mu isik pole kaitstud nagu endise nimega Teabeameti teenistujal (igaks juhuks ei kasuta uut nime, et mitte valede lugejate tähelepanu äratada), siis ma päris kõiki riideid seljast ei kisu ja pangakontosid koos kasutajatunnuste ja pinidega siin välja ei too. Aga laiemas laastus üritan ikka mõningaid numbreid ka näidata selle heietuse vahele.

Üldiselt võib tõdeda, et esimene investeerimisaasta oli edukas - sain väga suurest osast oma rahast lahti. Hetkel veel olen plussis ja otsi kokku tõmmates võiksin teenitud rahaga lausa ühe öö mõnes Paide hotelli standardtoas veeta (seda peamiselt tänu aktsiaturu hinnatõusule). Ette sai võetud nii samme, millest ma kunagi unistanud olin (ettevõtete ostmine läbi aktsiaturu), kui minu jaoks seni üsna tundmatuid (ühisrahastuse kaudu investeerimine, ennekõike Mintos ja Estateguru). Ühtlasi kasvatasin omale III jala, mida riigi toel plaanin aina kasvatada kuni suudan selle peale toetudes LHV kõige kõrgema korruse aknast sisse vaadata. 

Investeerimisega seotud raamatuid hakkasin ka nüüd lugema ja plaanin edaspidigi seda teha. Paljuski suuremad ideoloogiad korduvad raamatust raamatusse, aga eks alateadvusesse kinnistumine võtabki aega, eriti minu kehva mälu juures. Ja aeg-ajalt saab mõne uue mõtte ka. Ma pean ainult vaatama, et selle kirja panen, muidu on see mõni tunni pärast peast pühitud ka. Samuti hakkasin endale eelarveid tegema. Noh, seni olen ainult tagantjärele löönud kokku palju kulutasin ja siis pisarais pead vastu seina tagunud, aga algus seegi. Järgmine samm on juba ette rahalised kulutused paika panna ja selle järgi tegutseda.

Ma pean tunnistama, et ma päris kõigest siin pole (vähemalt veel) rääkinud. Näiteks olen ma teinud ühe suurema tehingu, kuhu läks väga arvestatav osa minu likviidsest varast, aga mis hetkel veel pole raha mitte mingil moel sisse tooma hakanud, vaid pigem jookseb ta igakuisest sissetulekust välja sama tempokalt kui Ibrahim Mukunga Eesti harrastussportlaste võistlustel. Hetkel võtan ma seda veel kui sotsiaalprojekti, aga ühel hetkel oleks mul vaja, et see ka majanduslikult ära tasuks, kuna ma pole veel piisavalt rikas, et rumaluste peale oma raha kinni lüüa. Mitte et ma seda ei teeks, aga ma tahaksin investeerimise hetkel ikka loota, et teen samu tarku ja kaalutletud otsuseid kui Warren Buffet, et alles hiljem avastada, et tegelikult olen ma rohkem Donald Trumpi masti ärimees. Lõpuks olen ikka, aga vähemalt esialgu võiks olla see illusioon.

Kuna lõppenud aasta oli ikkagi lühike, siis ega siin palju rohkem rääkida pole. Pigem võiks nüüd hakata vaatama tulevikku ehk mida toob aasta 2021. Maalehe horoskoopi selle eest maksmata lugeda ei saa (töö juures küll on tasuta leht, aga sellele tuleb niisugune võitlus, et isegi Näljamängud kahvatuvad), niisiis pean ma ise endale tulevikku ennustama. 

Ma mõtlen, et edukama aasta tagamiseks peaksin ma endale seadma mõningaid numbrilisi eesmärke, et ma liiga mugavaks ei muutuks ja 3€ laekumisel misiganes platvormile ei läheks ma endale samas vääringus tassi (pigem topsi) hipsterkohvi ostma, vaid kütaksin edasi kuni aastanumber kukub valusamalt kui aktsiaturg eelmise aasta märtsis. Seega paneme mõned numbrilised eesmärgid paika. Kas need ka täituvad, eks me näe. Ega maailm kokku ei kuku kui kõiki eesmärke ei täida, aga ilma eesmärkideta ei saa ühtegi täidetud.

Kõigepealt sissetulekud.
  • 2021. aasta jooksul teenida passiivselt 500€ (kahjuks mitte kuus, vaid aasta peale kokku). Passiivne on siin pigem moepärast öeldud, kuna reaalselt pean ma ikka väga palju tööd tegema, et investeeringuid analüüsida, nende kohta lugeda, pidevalt nende käekäigul silma peal hoida ja hapuks minnes pisaraid poetada, aga vähemalt teoorias võiksid need olla passiivsed ja kunagi tulevikus loodetavasti on päriselt ka. Ütlen ausalt, praeguste investeeringute juures see veel ära ei tule, aga kui läbi aasta raha ühisrahastusse ja aktsiatesse juurde panna, siis võib see isegi ära tulla. Seda muidugi juhul kui keskmine tootlus tuleb 10% kanti. Siia sisse ma hea meelega ei arvestaks aktsiaportfelli võimalikku väärtuse kasvu (aga raskel ajal aasta lõpus võin suurema šeigitunde tekitamiseks ka need numbrid sisse lüüa), samuti elavad sambad omaette elu ning siinse tulu alla ei liigitu. Kas selline tootlus on pädev või mitte, eks seda näitab aasta lõpp. Ühisrahastus võib selle ära tuua, aktsiad aga viivad keskmist kõvasti alla oma 3-7% tootlusega ja mõne ettevõtte puhul, kuhu ma olen veidi suuremalt läinud (khm, Tallink, khm), võib see üldse 0% olla. Aga eesmärk olgu ilus 500€.
  • Aktiivne lisasissetulek (ilmselt selline töö, kus suvepidu on kohane FIEle, aga arve läheb OÜle) võiks olla uhke - 5000€ tekitaks sultani tunde juba küll. Samas siinkohal ma annan endale aru, et ilmselt see number jääb aasta lõpus väga tugevalt alla eesmärgi. Esimesel OÜ aastal sai eesmärgiks seatud 2500€ tulu ja isegi selle eesmärgi täituvus jäi alla 50%. Aga paneme silmaklapid ette, süüdistame koroonat ja teeme näo, et see aasta tuleb teistsugune. Vähemalt peaks see 5000€ eesmärk tagumikku liigutama panema ja tagama, et ma ei raiska peamise leivaisa juures antavaid puhkusepäevi televusseri vaatamise peale. Kui muu ei aita, siis lambaid või lambipirne loendama, et eesmärgile lähemale saada.
  • Põhipalk. Siin pole midagi eesmärgistada - see ei muutu ja juurde ka ei tule, tööta palju tahad. Kui väiksemaks ei lähe, siis on eesmärk täidetud
Sellega on sissetuleku eesmärgid justkui kaetud. Mingeid üllatusrahasid ilmselt juurde ei tule, aga oleme avatud igasugustele lotovõitudele, annetustele, kümnistele ja toetustele. Laenu võib ka mulle anda, aga eelistatult 0% intressiga (miinusprotsendid oleks isegi paremad).

Rääkides investeerimiseesmärkidest, siis eks need peavad käima ühte jalga sissetulekusoovidega. Kui mõelda, et ma tahan aastaga teenida vähemalt 500€ “passiivset” tulu, siis 10% tootluse juures peaks ma olema investeerinud 5000€. Seda aasta alguse seisuga. Praegu küündivad need umbes 4000€ kanti. Ma siin matemaatikat tegema ei hakka, ikkagi humanitaar, aga mida aeg edasi, seda enam peaks mul olema investeeritud, et lõppeesmärgini jõuda. Aga mis ma ikka siin jahun, küllap need kolm inimest, kes siin seda loevad, saavad sellest ise ka aru. Ilmselt paremini kui mina. Seega asja juurde.

  • Aktsiatesse investeerimine on päris huvitav olnud ja teeksin seda meeleldi edasi (kui just kõik kokku ei kuku). Seni olen ma pannud sinna aastatega kogutud sääste, mistõttu olen saanud (minu jaoks) suuremates summades ettevõtteid kokku osta. Edaspidi pean rohkem arvestama jooksva kuu palga ülejäägiga. Nii võiks ikka iga kuu 100-200€ minna aktsiate alla. Ütleme keskmiselt 150€ ja saame, et aasta lõpuks on portfell 1800€ võrra suurem. Seega kokku oleks portfell nii umbes 3500€. Investeerida plaanin esialgu ainult Balti aktsiatesse, millel pole vähemalt LHVs teenustasusid, aga kunagi tulevikus tahaksin väljamaale ka minna mõne indeksfondiga.
  • Ühisrahastuses on mul ka seni pigem hästi läinud ja kuigi mõned laenud tulevad tagasi pigem suurema ringiga, siis jätkame sama hooga. Ka siia olen ma seni pannud varem kogutud reserve ja nüüd hakkab rohkem minema igakuisest sissetulekust. Siia võiks ka iga kuu keskmisena minna 200€. Ehk aasta lõpuks teeks tööd täiendavad 2400€, mis koos varasema investeeringuga peaks tegema 4650€. Siin võib tulla küll muutusi kui mul peaks tekkima vajadus raha mõnda teise projekti paigutada, aga küll ma siis endale selle raha ühel hetkel tagasi maksan ja panen ikkagi ühisrahastusse.
  • Samuti on eesmärk iga kuu panna III pensionisambasse vähemalt 50€ ehk aastaga 600€. Samas aasta lõpupoole võib juhtuda, et suurendan seda summat, kuna koheselt oleks investeeringu tootlus 20%, mis mul tulumaksutagastusena rüppe tagasi tormaks. Plaan nii vähe panna on tingitud soovist rohkem raha endal käes hoida kui peaks vajadust olema. Vajaduse võib tingida soov olla aktiivsem ka kinnisvaraturul. Pikemas plaanis aga soovin makseid tõsta, et kasutada maksusoodustust täiel määral ära. Hiljemalt järgmisest aastast teen seda kindlasti.

Mingeid muid investeerimisinstrumente mul väga plaanis pole. Krüptoraha ei kutsu (ma saan aktsiaturust piisavat närvikõdi) ja väärismetalle pole mul kusagil hoida - sokisahtel juba sokke täis ja madratsi sees mingid metallid juba olemas, mille eest mingit arvestatavat raha mulle ei pakutud. Kinnisvara poole aga ilmselt vaatan küll.

Nüüd ootab mind ees täispikk investeerimisaasta. Kuigi ma oleksin võinud alustada juba varem, et rohkem võita, siis minevikku ei muuda ja nüüd tuleb lihtsalt rohkem rügada, et eesmärke täita ja järgmiseks aastaks veelgi parem finantspositsioon luua. 10 aasta pärast on sellest vaesest beduiinist saanud rikas šeik ja kui ta ära surnud pole, siis elab ta õnnelikult oma elu lõpuni.

Seni aga on aeg tööle kobida.


Kui sa tahad ka minu kombel raha teenima hakata, siis proovi alustada ühisrahastusega. Raha ei pea olema palju ja saad oma sõrme investeerimiskuradile anda. Siit mõned ühisrahastusplatvormid, kus minul raha praegu tööd teeb ja kus ka sina saaksid oma investeerimisteekonnale aluse panna (või seda jätkata). 

  • Saame mõlemad oma EstateGuru investeeringutelt 3 kuu jooksul 0.5% boonust kui vajutad SIIA
  • Reinvest24 annab sinu esimese aasta jooksul tehtud investeeringutelt mulle 1% boonust kui vajutad SIIA
  • Mintos annab mulle väikest lisaraha sõltuvalt sellest kui palju sa esimese 30 päeva jooksul investeerid. Boonuse andmiseks peaksid sa esimese 30 päeva jooksul investeerima vähemalt 500€ (siis saan ma 10€). Mida rohkem sa investeerid, seda rohkem sa mind toetad. Samamoodi saad sa oma koodiga teiste investeeringutelt raha. Kui tahad sellest promost osa saada, siis vajuta SIIA

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Minu teekond kinnisvaratust töölisest kasumiahneks katusepakkujaks

Beduiin on tagasi, räägi sõbrale!