Kui börsil toimusid suured rallid, oli rahabeduiin liivarannas

 

Isegi kui valid õigeid aktsiaid, siis väikeste panustega võidad ka vähe.


Ma olen viimasel ajal saanud endale uue hobi, millest ma lubasin eelmises postituses väikese ülevaate anda - nimelt on minu igapäevaseks hobitegevuseks olnud aktsiaturgude jälgimine ja seal erinevate impulsostude tegemine (ettevõtted olen enda jaoks varem välja vaadanud, impuls on rohkem seotud vaba raha hävitamise vajaduse ning aktsia madala hinnaga). Jätkuvalt olen tegev vaid Balti börsil. Kuigi tahaksin ka kaugemaid maid ja suuremaid rikkusi jahtima minna, pole mul nii suuri summasid veel võtta, et sellel reaalset mõtet oleks. Ka siinsamas Balti börsil on toimunud viimastel kuudel mitu rallit, mille ma olen suutnud täielikult või osaliselt maha magada ning ennast kiruda (loe: LHV, Harju Elekter, Coop Pank ning isegi Merko ja Nordecon). Nii ei olegi vaja kaugele minna, et pettuda.

Sellest hoolimata tegutsen ikka edasi ja praeguses seisus köidab börsil investeerimine mind kõige rohkem.

Minu strateegia on pigem panustada tugevatesse ettevõtetesse, kellel on kombeks dividendi maksta, aga kelle aktsiahinnas võib samuti oodata väiksemat või suuremat kasvu. Ma pean tunnistama, et ehkki see strateegia on seni töötanud väga hästi, olen ma need väärtuslikud ettevõtted avastanud enda jaoks alles peale seda kui nende hind on hakanud ülespoole kruvima. Või noh, ma olen küll nendesse investeerinud, aga naeruväärseid summasid, mille kasuga saaksin kuni nädalaks toidupoes käidud (kui söön nagu tudeng).

Samas pean ma endale aru andma, et isegi nende väikeste kasumite juures pole tegemist mitte niivõrd minu suurepärase vaistuga (mul lihtsalt pole seda) ega isegi mitte tingimata algaja õnnega, vaid lihtsalt aktsiaturu atraktiivsusega praeguses maailmas. Hinnad lendavad lakke kohati arusaamatutel põhjustel (isegi suurte börsigurude jaoks). Seega pean ma meeles pidama, et nii nagu need hinnad on kord üles lennanud, nõnda võivad need kukkuma hakata (ja ühel hetkel hakkavadki). Siis lihtsalt tuleb loota, et pikapeale aktsiad taastuvad ning et ma olen suutnud endale valida vähemalt mõned kriisikindlad ettevõtted.

Nüüd räägiks natuke aktsiarallidest, mille ma olen põhimõtteliselt maha maganud (ma siiani olen endale peale vihane, et ma 2020. aasta märtsis-aprillis ei hakanud investeerima - nüüdseks oleks enamike positsioonidega 50-100% plussis).

Coop Panga investeerimisvõimalust nägin juba jaanuaris ja plaan oli vaikselt seda kokku osta läbi terve aasta kuni järgmine aasta ehk oleks dividendide ootuses hind hakanud tõusma. Ma olin jõudnud vähem kui 200€ eest osta kui juba hind lakke tõusma hakkas. Siinkohal sain ma ka oma vitsad kätte kui suurte euromärkidega silmades otsustasin selle olematu positsiooni 1,4€ ja 1,6€ juures maha müüa, et siis loota aktsia langemist normaalsemale tasemele ning siis taas kokku osta. Nüüdseks on hind 1,89€… Teenisin küll mõnekümned eurod kasumit, aga kui nüüd uuesti peaks hakkama kokku ostma, siis ikka oleksin miinuses. Ainus lohutus on see, et vähemalt pole jutt tuhandetest eurodest ilma jäämisest.

Sama ennatlikult müüsin ma maha oma veelgi väiksema Merko positsiooni. Kunagi 9,1€ juures ostsin 5 aktsiat - rohkem ei raatsinud, kuna hind tundus veidi kõrge. Veebruaris oli hind 11,1€ peal ja lolli peaga otsustasin selle ka rahaks teha ja mujale investeerida - läheb nagunii kohe alla. Muidugi ma unustasin ära dividend ja nüüdseks on hind 13,6€ kandis ja peagi maksab Merko dividendi 1€/aktsia. Taaskord jäin küll plussi, aga mis hinnaga. Jälle saab vaid end lohutada, et vähemalt väikesed summad. Aga mõtle kui oleks ostnud 9,1€ peal normaalse positsiooni ja seda hoidnud…

Ka Harju Elektri puhul oleks ma pidanud võtma sisse tugeva positsiooni, kuna on olnud pikka aega tubli dividendimaksja, aga tol hetkel tundus ligi 5€ aktsiahind ajalugu vaadates liiga kõrge ja nii omasin ainult kolme aktsiat kui see ühe päevaga 8-9€ peal ära käis. Sealgi müüsin ma oma need kolm närust aktsiat maha ja kirusin, et ei võinud omal ajal reaalset kogust osta.

LHVst ma parem ei hakka rääkimagi. Detsembris tundus 15,5€ ikka väga palju, nüüd vaatab vastu 23€ (käis ka 24€ peal ära). Kui aga oleks hakanud investeerima 2020. a märtsis, mil hind oli 10€ kanti…

Viimase aja suurimaks tõusjaks on aga ostunud Nordecon, kelle hind on tõusnud ligi 25% võrreldes minu ostuhinnaga. Nordeconi olen ma näinud enda jaoks pikaajalise dividendiaktsiana, aga ka seda ostsin ma enda jaoks mõistetamatult vähe kui selle hind oli veel madal, kuigi ma teadsin nende heast väljamaksest sellel aastal. Hinna tõustes ei tahtnud ma seda juurde osta, sest vaatasin taaskord aktsia ajalugu ja peale dividendiväljamakset oleks hind minu meelest läinud ilmselt liiga madalaks võrreldes ostuhinnaga. Nordecon pole viimastel aastatel ka teab mis tõuse läbi teinud. Seda mõtlesin ma kui hind oli 1,12-1,14 € peal. Aga jällegi ei võtnud ma arvesse praegust turuhullust ja nüüdseks on Nordeconi aktsiahind juba 1,38 € peal ja jääb vaid üle end kiruda, et ei ostnud seda rohkem kui vaid mõnesaja euro eest.

Tegelikult tahaksin siinkohal välja tuua veel mõned “honourable mentions” - Saunum börsil ning Silen ja Change Funderbeamis, mida reaalselt kaalusin investeeringutena, aga lõpuks ei ostnud. Saunumi aktsia on tänaseks ligi kuuekordne võrreldes IPOga, Change käis ära neljakordse kasumi juures ja Silen kahekordse juures. Otse tunnetesse...

Kui seni olen ma rääkinud saamata jäänud tuludest, siis ühe reaalse kaotuse võtsin ma ka päriselt vastu - nimelt müüsin ma maha suurema osa oma Tallinki osalusest (600 aktsiat müüsin, 50 jäi alles). Kõiksugu poliitilised otsused mõlemal pool lahte ei andnud väga kindlust Tallinki taastumisse lähiajal. Muidugi suutsin ma need aktsiad müüa kõige madalamal hetkel ja nii kujunes kaotuseks umbes 35€, mis taaskord pole palju, aga kurb ikka. Kui oleks sama raha investeerinud eelpool mainitud aktsiatesse, siis oleks sama investeeringuga mõnesaja euroga plussis hoopis.

Samuti olen ma ostnud kokku Ignitis Grupet Vilniuse börsil. Kuna minu esmased investeeringud olid liiga kõrge hinna juures (tol hetkel liikus aina üles ja tundus, et nii jääbki liikuma), siis peale seda on hind alla liikunud, ma seda juurde ostnud ja vaikselt protsentuaalselt kahjumit vähendanud, kuid summas suurendanud (aga taaskord on juttu kümnekonna euro suurusest kahjumist ehk umbes 2,5%). Ignitist näen ma ikka pikaaegse investeeringuna energiasektoris ja vähemalt nende lubadus viisakat dividendi maksma hakata kutsub seda ka edaspidi ostma. Ma loodan, et see aktsia veel rallima ei hakka - ei tahaks jälle ühte kiire rikastumise võimalust kaotada, kuna mul veel liiga väikesed summad seal sees.

Hetkel veel on plussis ka Siauliu Bankas (Leedu versioon LHVst), mis on investorite hulgas päris populaarne, kuid mis sellegipoolest kaupleb alla oma hinnasihi. Seetõttu on see mul praegu ka suuruselt teine positsioon ja kuigi seal dividende väga loota pole, siis ehk õnnestub mul vähemalt ühe hinnaralliga kaasa minna.

Minu suurim positsioon hetkel on aga merenduses - nimelt Tallinna Sadamas. Ostsin ma seda kokku lootuses stabiilsele dividendile, aga tagantjärele tarkusena võin öelda, et oleks olnud targem osa sellest rahast mõnda teise aktsiasse paigutada (ühesse neist, mis lendu tõusis), sest positsioon on mul viimaste kuudega tõusnud vaid 4%. Oleks mujalt kiirelt rikastunud ja selle väikese hinnalisaga saanud ikka TS aktsiat osta. Muidu aga igati viisakas aktsia väärtuse mõttes (vähemalt minu jaoks) ja plaanin ka edaspidi osta ja hoida. Aga ilmselt suurendan jõulisemalt teisi positsioone, mis võiks rohkem ka lühiajaliselt sisse tuua.

Lisaks on mul ka Tallinna Kaubamaja, EfTEN III ja Baltic Horizon Fund positsioonid, kus rohkem panustan dividendidele ja pikaajalisele tulule. Neist kolmest on mulle enim toonud sisse TKM ja kindlasti tahan seda veel endale osta (kuniks vähemalt üks Selver kuulub mõtteliselt mulle). Samuti jätkan ka EfTENi ja BHF ostmist, et saaksin olla osa kinnisvara omavast eliidist (veelgi parem, olla kinnisvara omava eliidi omanik) ja ühtlasi tööd rügamata “üüritulu”.

Igatahes, ma tahaksin nüüd mõelda, et suvekuudel aktsiate hinnad hakkavad vaikselt langema ja õnnestub midagi kokku osta enne sügisest ostuhullust kui turule tulevad pensionirahad, aga vaadates viimaste kuude hinnatõuse rekordkõrgustesse ja kohati ebaloogilisi samme turul, ei imestaks ma kui ka muidu vaikne ja odav suvi (kui vaadata börsi ajalugu graafiku peal) osutub kõigi aegade hinnalaeks ja minul jäävad kas kõik aktsiad ostmata või ehk hullem veel - ostan neid liiga kõrgete hindadega.

Eks see selgub edaspidi ja saan endale lohutuseks öelda, et ma mängin seda mängu esimest korda (noh, esimesed viis kuud möödas väärtpaberikonto avamisest). Igal juhul on see huvitav ja ma olen päris palju juurde õppinud ka börsiettevõtete kohta, sh kellele mis poed ning kaubanduskeskused kuuluvad (minule, aga läbi kelle), kui lihtne on võimalik rikkaks saada (kui joppab) ning kui lihtne on kogu rahast ilma jääda (loodetavasti ma seda omal nahal siiski ei tunne).


Kui sa tahad ka minu kombel raha teenima hakata, siis proovi alustada ühisrahastusega. Raha ei pea olema palju ja saad oma sõrme investeerimiskuradile anda. Siit mõned ühisrahastusplatvormid, kus minul raha praegu tööd teeb ja kus ka sina saaksid oma investeerimisteekonnale aluse panna (või seda jätkata). 


  • Saame mõlemad oma EstateGuru investeeringutelt 3 kuu jooksul 0.5% boonust kui vajutad SIIA
  • Mintos annab mulle väikest lisaraha sõltuvalt sellest kui palju sa esimese 30 päeva jooksul investeerid. Boonuse andmiseks peaksid sa esimese 30 päeva jooksul investeerima vähemalt 500€ (siis saan ma 10€). Mida rohkem sa investeerid, seda rohkem sa mind toetad. Samamoodi saad sa oma koodiga teiste investeeringutelt raha. Kui tahad sellest promost osa saada, siis vajuta SIIA



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Minu teekond kinnisvaratust töölisest kasumiahneks katusepakkujaks

Korteri ostmine käis kiiremini kui selle loo kirjutamine

Võtame kokku sünniaasta ja vaatame mis mind see aasta erutama hakkab